Nei til snusforbud på videregående skole

På alle landets skoler er det snusforbud.Christians valgtale Snus er et lovlig produkt, på lik linje med vann og tyggegummi, dersom du er myndig. Derfor er det feil at dette ikke gjelder på skolen.

Det er ikke riktig å legge seg opp i hvorvidt en myndig elev snuser. Forbudet nekter elever å snuse i skoletiden, for mange mellom 08:00 og 16:00. Dette gjelder ikke bare mens man sitter i en undervisningstime, men også når man er i ute i pausene. Om du sitter hjemme og forbereder deg til eksamen, bryter du også loven dersom du bruker snus. Det er altså sånn at man bryter loven dersom man snuser i eget hjem i skolesituasjoner. Det som er enda mer vanvidd, er at dette forbudet også gjelder om du er på vei til, eller på vei fra skolen. Derfor har jeg store tvil hvordan dette fungerer i praksis.En bedre løsning vil heller være å ha sanksjoner mot de som spytter snusen andre steder enn i søppelkassen. Et av de mange dårlige argumentene for snusforbud er at de som snuser ikke alltid kaster snusen i søppelbøtten, men på bakken. Dette forbudet viser nok en gang at reguleringer Av myndige mennesker har gått for langt

Jeg lurer på hva det neste er for reguleringskåte politikere Som skal ta friheten min. Bestemme om maten min er sunn nok til at jeg kan spise den, eller skal alt i skoletiden reguleres? Hva med luftkvaliteten til og fra skoleveien og i nærheten av skolen – skal det bli forbudt å kjøre bil til og fra skolen? Jeg blir ikke overrasket om det i 2017 finnes lover for når vi skal drikke vann. Vi i Vennesla FpU forlanger at De myndige elevene gis friheten tilbake, og at de ikke lenger blir behandlet som barn.

Så er det jo faktisk slik at det er ikke noe som heter passiv snusing, slik det er med røyk. Om en myndig medelev sitter ved siden av deg og har en snus under leppen, så går ikke det utover deg eller andre som sitter i det klasserommet. Det går verken utover din eller andres læring eller helse. Derfor ser vi ikke noen gyldig grunn til å ha denne loven. Vi i Vennesla FpU er av den forståelsen at visst en noe skal være forbudt, så skal det være forbudt av den årsaken at det går utover andres frihet. Min frihet stopper der din begynner.

Innlegget var på trykk i Vennesla Tidende 16.02.2016.

 

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.

CategoriesUncategorized